De kracht van bloggen?

BlogPower.nl was van okt. 2010 tot okt. 2011 een platform over de kracht van het bloggen. Dit ontstond uit een combinatie van mijn werk en mijn (hobby) blog Knappers.nl.
......................................

Laatste reacties

Berichten per rubriek

Pagina's

Archief


« | Main | »

Wie is hier de moordenaar?

By John Knappers | mei 8, 2011

Vorige maand schoot een jongeman in Alphen aan de Rijn 6 mensen dood. Verschrikkelijk. Of je het nu wilde of niet, het nieuws kon je niet ontgaan. Alle media doken er bovenop. Ook de nieuwe media. Variërend van professionele journalisten tot burgers, bloggers en twitteraars. Iedereen heeft dan ook meteen een mening klaar. Zelfs nog voor dat er door politie en justitie officiële mededelingen werden gedaan, waren er al mensen die exact konden vertellen waarom deze jongeman dit gedaan had. Wat hem tot deze wanhoopsdaad had gedreven.

En natuurlijk moeten we ook altijd iemand de schuld geven, ja, dat doen we graag. Er werd gewezen naar de ouders, naar artsen, naar de jongeman, en uiteindelijk naar een ziekte. De jongeman noem ik niet, want, denk er eens over na. Het had ook uw kind geweest kunnen zijn. Uw buurjongen. Die als jongeman in een depressieve toestand is geraakt. Daardoor zijn baan is kwijtgeraakt, door niemand meer voor vol wordt aangezien. Naar hulp zoekt, maar dit niet op tijd krijgt. Omdat we in een maatschappij leven waar politici vinden dat onze geestelijke gezondheidszorg winstgevend moet zijn. Dus waar we met wachtlijsten werken, en mensen niet op tijd een juiste diagnose kunnen krijgen en dus niet op tijd een behandeling kunnen ontvangen. Wanneer dan blijkt dat iemand de ziekte schizofrenie heeft ontwikkeld, maar niet op tijd de juiste medicatie en therapie ontvangt, dan raakt zo iemand steeds meer in een verwarde toestand.

Ja, en natuurlijk wisten onze “professionele” journalisten, na 1 dag al, zonder ooit voor psychiater te hebben gestudeerd, dat de jongen in een psychose was geraakt. En daardoor uiteindelijk tot deze wanhoopsdaad was geraakt. Ja, want als dit je overkomt, dan kun je een moord plegen. Sommige niet nadenkende (hufterige) journalisten en bloggers, die al binnen een dag met dit soort uitspraken komen (los van of ze correct zijn) bezigen zich van een stigmatiserend taalgebruik, waar de honden geen brood van lusten. Ze kwetsen nodeloos, duizenden mensen, die ook wel eens in hun leven in een psychose of anderszins hallucinerende toestand zijn geraakt, maar nog nooit een vlieg hebben kwaad gedaan. Met hun pen oordelen ze zo scherp, daar hoeft geen verder onderzoek meer aan te pas te komen.

Wat het verdere effect van al hun schijfsels is, ach, waarom zouden er bij stil staan. Nee, beste journalisten, neem nog maar een borrel, na je welgeschreven tekst, waarin je denkt de waarheid achter ieder pijnlijk relaas te kunnen kennen. En wellicht neem je nog een borrel meer, want het moet vast niet meevallen om mensen te kwetsen. Stap daarna lekker in je auto, en ga deelnemen aan het drukke verkeer. Als ze jou dan een keer dronken achter je stuur vandaan trekken, mag ik jou dan een moordenaar noemen. Want … Iedere dronken bestuurder rijdt toch mensen dood? Of is dat te generaliserend? Nee, dat mag ik niet zeggen. Want jij bent waarheidzoeker hè. Tja, da’s waar ook.

(dit “boze” blogje is doorgeplaatst vanuit mijn persoonlijke blog www.knappers.nl)

Topics: Columns, Even wat anders, Journalistiek, Sociale Media | 4 Comments »

4 Responses to “Wie is hier de moordenaar?”

 1. Sharp Ben Says:
  mei 9th, 2011 at 11:25

  Geef het maar toe: we kicken allemaal wel op de sensatie van straffe, ongenuanceerde quotes en de daarbij horende beelden met “juicy details”. Dat verkoopt goed en hapt zo lekker weg.
  Het evenwichtige verhaal met de “als” en “maar” en “eventueel”, het maakt je stukken lang(dradig). Dat leest geen hond, en dus haken je adverteerders af. Een simpele, maar keiharde wetmatigheid…

 2. John Knappers Says:
  mei 9th, 2011 at 11:45

  Nee Ben, ik snap wat je bedoelt, maar “geef” dit niet toe.
  Ten eerste omdat ik het niet helemaal met je eens ben, en ten tweede omdat ik (nog) geen adverteerders heb op mijn blog en ze dus al zeker niet hoef te pamperen.

 3. Sharp Ben Says:
  mei 9th, 2011 at 14:32

  @John: ik sprak in zeer algemene termen over de werking van de (professionele) media. Het betreft hier zeker geen verwijt aan het adres van eender welke hobbyist/blogger.
  Maar ja, ook ik moet toegeven dat ik mij soms laat meeslepen door de gebeurtenissen en door wat daarover in de media wordt verteld. Ik probeer een en ander wel te relativeren maar dat is niet altijd even gemakkelijk.
  Het is vandaag de dag soms moeilijk om zaken eerst op je te laten inwerken, alvorens er commentaar op te leveren. Dat is in een notendop wat ik wilde zeggen…

 4. John Knappers Says:
  mei 9th, 2011 at 14:43

  Ik begrijp wat je bedoelt Ben.
  Geduld is een schone zaak. Enfin, vandaar dat ik deze blogpost een paar weken heb laten broeien….
  Gisteren werd het tijd hem online te zetten dus.
  Dank voor je reacties Ben! Daar zijn de blogs dus voor bedoeld. Reageren en bewust worden….

Comments