De kracht van bloggen?

BlogPower.nl was van okt. 2010 tot okt. 2011 een platform over de kracht van het bloggen. Dit ontstond uit een combinatie van mijn werk en mijn (hobby) blog Knappers.nl.
......................................

Laatste reacties

Berichten per rubriek

Pagina's

Archief


« | Main | »

Het Twitter Follow-Unfollow Timereffect

By John Knappers | mei 5, 2011

Het Twitter Follow-Unfollow Timereffect
Gastblog, door Mark Bastiaans, blogger op www.reclamepraat.nl

Twitter is een prachtig medium om nieuwe en interessante mensen te leren kennen. Op een eenvoudige wijze kun je converseren, ideeën uitwisselen, kennis opdoen. Iedere dag verrijk ik mijn vriendenkring met nieuwe tweeps. Daarvoor stuurt Twitter mij automatische notificaties wie mij is gaan volgen.
Nu moet ik toegeven dat ik mijn account niet op automatisch terugvolgen heb gezet. Dus van mijn kant gebeurt er niet direct zoveel. Inmiddels herken je snel wie blijft volgen en wie afhaakt. Mijn twitternaam @myjoydy klinkt nogal Engels, dus daar trek ik ook veel buitenlanders mee aan. In de tussentijd ga ik lekker door met mijn Twittergedrag, de ene dag voor sommigen irritant veel, de andere dag door drukte minder. Ergens moet je prioriteiten stellen, zal ik maar zeggen.
In het verleden heb ik een keer de “unfollow” dienst van Twunfollow aangezet. In mijn startperiode doorliep ik een fase dat ik hier veel meer mee bezig was. Nu kijk ik daar verder niet meer naar om, de dienst draait verder en stuurt notificaties wie mij ontvolgt. Nice to know, maar in feite nutteloze informatie. En toch… Op de een of andere manier wil ik het weten, dus lees ik toch snel de mail. Is het die bevestiging over de inschatting van wie blijft of afhaakt? Wil ik me zelf toespreken met “Zie je wel”, “Dacht ik al”.

Maar waarom dit verhaal over follow-unfollow?
Twunfollow geeft niet alleen aan wanneer iemand mij ontvolgt, maar ook de startdatum van volgen. En daar zit hem dus de kneep! Wat blijkt, de meeste nieuwe volgers ontvolgen weer binnen 3 dagen. Alsof de klok erop gelijk staat. Ik vraag me af of je bij het volgen dan een wekker aanzet die na drie dagen afgaat om het ontvolgsignaal te luiden. Als je actief bent met volgen, dan staat je kamer dus vol met wekkers en timers.

Waarom ontvolgen?
Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat deze tweeps gebruik maken van een follow-unfollow dienst. Dit soort tools (meestal betaald) zoeken naar profielen die jij opgeeft. Daarbij kun je aangeven dat ze bij niet terugvolgen moeten ontvolgen. Dergelijke tools zijn erop gebaseerd dat de meeste tweeps automatisch terugvolgen.

Wat is dan het doel?
In mijn ogen zijn deze tweeps meer op zoek naar de grote getallen waarmee ze kunnen claimen: “Kijk eens hoeveel volgers ik heb”. “Hoe meer volgers, hoe meer invloed ik heb” zal misschien de achterliggende gedachte zijn. Aantallen zijn voor mij geen maatstaf, maar voor anderen blijkbaar dus wel. Het volgen voor de aantallen vind ik eigenlijk jammer voor dit medium. De kracht zit in de connectie, in wat je er zelf inbrengt en wat je er daarmee uit kunt halen. Mijn Twittervrienden hebben allen hun eigen “tone-of-voice” die mij aanspreekt en boeit. Voor het terugvolgen kijk ik vaak naar de bio en de verzonden tweets. Bestaat er een match qua passie en interessegebied? Op basis van deze splitseconde impressie onderneem ik actie. Maar dan ontvolg ik niet binnen 3 dagen, ik zet geen timer aan. Ik volg hun tweets en ga de dialoog aan.

Is dit dan de algemene en enige oplossing?
Nee, niet iedereen zal het zo doen of willen. Voor mezelf heb ik hierin een balans gevonden om mijn eigen Twitternetwerk op te bouwen en daarmee te voorzien van kwaliteit. Althans mijn perceptie van kwaliteit. Dan maar minder volgers, maar wel tweeps met wie ik graag “connect”.

Dus bepaal je eigen keuze en maatstaven om iemand te volgen, maar vergeet het timereffect want dat doet afbreuk aan het medium. Maar dit zijn mijn eigen mijmeringen en constateringen rondom het volgen-ontvolgen. Natuurlijk ben ik geïnteresseerd of jullie dit ook zo ervaren. Of dat ik de plank volledig mis sla?
P.S. Wil je toch je twittervolgers naar grotere aantallen brengen, dan kun je gebruik maken van enkele diensten (betaald) als Twittervolgers, Tweetattacks of Tweetadder.

Deze “gastblogpost” is geschreven door Mark Bastiaans. Mark is marketeer, gespecialiseerd in Digitale en Sociale Media, Reclame en Communicatie. Actieve twitteraar en blogger op Reclamepraat.nl

Topics: Gastblogs, Sociale Media | 4 Comments »

4 Responses to “Het Twitter Follow-Unfollow Timereffect”

 1. Sharp Ben Says:
  mei 5th, 2011 at 22:07

  Twitter is inderdaad een leuk medium om nieuwe mensen te leren kennen en vooral om kennis op te doen. Via Twitter stoot je op links waar je anders nooit bijkomt.
  Toegegeven, in het begin kickte ik ook vooral op grote aantallen (volgers en tweets). Nu kijk ik vooral naar kwaliteit: wie heeft interessante quotes; wie brengt interessante informatie en tips aan; wie brengt wat humor in mijn TL, dat soort dingen zijn nu meer van belang.
  Wie mij nu precies volgt, dat vind ik niet zo belangrijk. Elkeen zal wel zo zijn redenen hebben. Stiekem ben ik wel benieuwd naar waarom men mij volgt.

 2. Hannie Says:
  mei 6th, 2011 at 08:00

  Joh Mark, weet je dat ik daar nou nooit aan heb gedacht, dat die drie-daagsvliegen een betaalde dienst in de arm hebben genomen. Maar het zou goed kunnen, ja. Ik volg in ieder geval niet meer zo snel terug sinds ik twunfollow heb ingesteld. :-)

 3. Bart Says:
  oktober 21st, 2011 at 09:08

  Ik heb sinds een tijdje het Twitteren weer opgepakt en ik ken dit fenomeen nu ook. Toen ik begin 2010 voor het eerst een professionele account aanmaakte had ik dat nog niet.
  Dit komt denk ik vooral door mensen die inderdaad enkel en alleen op zoek zijn naar followers en aannemen dat als ze jou volgen jij dit per definitie ook doet. Ik weet niet wat de etiquette is, maar ik volg pas iemand als ik die interessant vind. Dat is een hele ander insteek dan sommigen hebben die met Twitter proberen te verdienen. Toevallig die recente ontwikkeling gezien van mensen met 10.000 followers die voor 5$ jouw product aanprijzen? Onder het mom van “kijk al mijn followers, die lezen dat allemaal”. Onzin uiteraard, als jij iemand bent met meer dan 100 following: lees jij echt alle Twitters van alle mensen? Ik volg 5 accounts, meeste web design blogs, en zelfs die kan ik in mijn Timeline al amper bijhouden…

 4. Infographic: 15 Redenen voor ontvolgen op Twitter | RECLAMEPRAAT Says:
  juni 5th, 2012 at 19:40

  […] Na ongeveer 3 dagen ontvolgen ze je weer, als je niet terugvolgt. Daar heb ik in het verleden dit blog over geschreven. Tot op de dag van vandaag gaat die vlieger in mijn opinie nog steeds […]

Comments